Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Sas van Gent

Na een leuke stadswandeling door het mooie Middelburg en gegeten bij de Baas en zijn Madame,zijn we vertrokken naar Vlissingen. Daar moesten we even tijstoppen. Dat hebben we goed gebruikt om onze voorraad hout in het herft ( bergruimte onder de luiken ) te bergen. Schoon schip, geen rommel dat kan waaien of schuiven aan dek. Ook binnen alles zeevast gezet. Door de sluis van Vlissingen de Westerschelde op. Heerlijk schommelen op de wind en de golven van de zeeboten. Het waait te hard om buitenom te gaan, windkracht 6 is de waarschuwing.

Het zonnetje schijnt en zo komen we bij Terneuzen. We mogen de sluis in tussen de zeeschepen. Wat voelen we ons klein, wel even wat anders dan de Drentsche Hoofdvaart vorig jaar.

In de sluis

Vrijdag dan naar Sas van Gent gevaren ,waar we afgemeerd hebben in de nostalgische haven. We zijn dan gelijk weer de grootste. Kan je zien hoe relatief groot of klein eigenlijk is. Laatste Nederlandse artikelen gekocht en water geladen. Het stokanker en de David aan dek gehaald. We zijn er voorlopig klaar voor. Morgen gaan we de grens over.

 

24 juni

Zo daar zijn we weer. We zijn naar Gent geweest op de fiets en hebben lekker rond gewandeld daar. Daarna zijn we doorgevaren naar Brugge, leuk varen hoor. Vastgemaakt aan de wal bij de tweede molen. Heel onduidelijk of we daar nu wel of niet mochten liggen. Toch maar gedaan en de stad gaan bekijken. Wat een pracht! Dat er zoveel oude panden bewaard zijn gebleven. Zelfs de achteraf straatjes waren mooi. We wilden met ons bootje door de grachten ,maar dat ging helaas niet. De Belgen hebben duidelijk een andere kijk op watertoerisme dan wij. Mooie groene kantjes en dan de grachten, maar geen mogelijkheid om daar te liggen of te varen. Denk bij ons aan alle kantjes waar jachtjes liggen.


Brugge

Volgende dag toch maar vertrokken naar een plek waar we echt wel mogen liggen. Bij Moerbrugge recht tegenover een natuurgebiedje. Het schip geboend, zodat we het zout en stof kwijt zijn. s’Avonds hebben we ons nieuwe elektromotortje aan het sloepje gehangen en zijn we een stukje wezen varen; wat een genot, je hoort alleen een zacht zoemen!

Weer leuk gewandeld en stiekem zijn we 2 dagen blijven liggen ( mocht 24 uur ) Gisteren fijn gefietst door een afwisselend landschap. Het is een coulisse landschap afgewisseld met bos. Bij een boer aardbeien kopen, maar wat duur. Biologisch dat wel en gelukkig ook erg lekker. Weer door ons natuurgebiedje gewandeld en ook nog geklust.

Vanochtend verder gevaren, (we mogen niet te stout worden) naar de volgende afmeerplaats. Dit keer bij de keersluis bij Beernem. Frans is de vloer voorin aan het leggen, ja ja het wordt wat. Het is nu prachtig weer, dus het terras wordt veel gebruikt.

Zoals jullie merken leven we als God in Frankrijk, maar dan in België.

 

Het is warm!!!!!!!!

29 juni

Te warm om erg actief te zijn, maar gisteren toch 45 km gefietst. De route was erg goed bewegwijzerd, wat natuurlijk prettig is. We willen niet verloren lopen in den vreemde. We fietsten niet door plaatsjes, maar er langs. Toen we honger kregen hebben we bij een boer aardbeien gekocht en direct opgegeten. Dat is een half pond per persoon. Niet duur, ook niet biologisch maar wel erg lekker. Het is een leuke omgeving. Alleen die wegen hé, of je rammelt over de kasseien of je hobbelt over kuilen en gaten.( krijgen we nou eelt op onze billen? )

Ik heb nog niet verteld van de karnemelk. Joepie, ook België kent karne! Jakkes!!! Ze hebben er suiker ingedaan, is dat even schrikken. Blijkt ze hebben karnemelk in verschillende smaken. Met vruchten, met suiker en gewoon. Je moet het maar weten.

Vandaag weer gevaren over de Leie en het kanaal richting Roeselare . Wat opvalt aan de Leie zijn de afgebrokkelde kanten. Er komen grote schepen langs en dat zuigt de grond weg. Onze Belze medemens repareert dat niet, maar los dat op door er wat paaltjes voor te slaan of stenen te storten en aan de wal een hek tegen in het water vallen. Ik moet zeggen dat de oeverzwaluwen het helemaal eens zijn met deze methode. Ze maken heel wat holletjes in de kanten.


Langs de Leie

30 juni

We hebben een grote stoommachine gezien. Deze machine moest de stroom opwekken voor Izegem. Moderne elektriciteit tussen 1901 en 1950,daarna werd hij ingezet op piekmomenten. Het is een indrukwekkend gezicht. Het grappige is ook nog dat het museum dicht was. Via de elektriciteits centrale, het stadhuis en het borstelmuseum kregen we de sleutel mee om te gaan kijken. Niet direct paniekeren als de deur niet bij de eerste poging open gaat, hij klemt wat.


Energiecentrale

Na de sleutel weer ingeleverd te hebben , gelijk het borstelmuseum aanschouwt. Ook hier hebben we ons weer kostelijk vermaakt. We hebben 2 euro pp betaald voor de beide musea en kregen allebei ook nog een tandenborstel cadeau. Er komt trouwens nog heel wat kijken om een borstel te maken. Het vrouwtje dat ons rondleidde vertelde erg leuk. We waren saampjes en hadden geen gids voor 25 euro genomen. Wat deze rondleiding dan was????????

2 juli

Ha ,weten jullie wat ik gekocht heb??? Een ONTNAAIER, ja ja wat denk je dat het is? Nee niks schunnigs, maar gewoon een tarnmesje. Lachen hé met dat Vlaams.

We waren vanavond even een frietje kopen en daar begint het me toch te regenen. Sloten water kwamen er naar beneden. Op een gegeven moment liep ik tot mijn knieën door het water en het spoot uit de putten omhoog. Gratis voeten wassen en het is in ieder geval even wat afgekoeld. Het was vanochtend al 32 graden.

3 juli

We hoorden op de radio dat er in Izegem 45 liter water per meter was gevallen in een half uur tijd. Is dat veel of veel. Verder is de koning vandaag hier, maar toen wij gingen kijken hadden ze hem kennelijk binnen gehaald. Het plaatsje krijgt een nieuwe burgervader.

Frans is al sinds 1 juli bezig met ons internet. Door de een of andere Europese regel hadden wij geen internet. Na een hoop bellen en zeuren schijnt het nu enigszins geregeld te zijn. Dit is echt balen, als je denkt het in Dordrecht allemaal goed te hebben afgesloten.

Ik heb het schip van binnen helemaal opgeruimd en gekuist. Zondag komen onze gasten Dirk en Audrey.

 

Verbouwing

7 juli

Hoera de verbouwing beneden in het ruim is klaar. Tijd voor een feestje! Vanavond dan ook lekker gebarbecued.  We hebben 2 gezellige hutten: de sleepboothut en de zeilhut,  en een badkamer voor gasten. We zullen een foto bijplakken dan kunnen Lianne en Winnelien zien waar opa en oma slapen (die slapen in de sleepboothut). 


Sleepboothut en zeilhu
t

Vrijdag komen Sjoerd en Anouk.   

Nou moeten jullie niet denken dat we op onze lauweren kunnen rusten, want de stuurhut moet nog verder opgeknapt worden en de luikenkap moet vernieuwt.

Deze week vermaken we ons in Kortrijk en omgeving. Gisteren hebben Frans ,Audrey en ik een beiaardconcert bijgewoond, terwijl Dirk het voetballen keek. Het was ook lachen met dat concert hoor. We waren de enige luisteraars en na 10 minuten was het stil. Wij balen en maar een rondje gaan lopen. Wat blijkt nou? Aan de andere kant van de kerk zaten allemaal mensen op stoelen en met een programma te luisteren. Toen het voor ons stil werd , was er een madame die blokfluit speelde. ( Heel moeilijk stuk Elske ) Gelukkig kregen wij ook nog een stoel en konden het verder meeluisteren.

Vandaag afgemeerd in Menen, ongeveer 300 meter van de Franse grens. We vallen dus bijna België uit.

 

12 juli

Frankrijk!!!!!!!!!!

Eindelijk is het zo ver en zijn we in Frankrijk. Na een paar dagen op het randje te hebben gebalanceerd zijn we gisteren echt de grens met Frankrijk over gestoken. Dirk reed in de auto en speelde verkenner. Hij heeft een mooi plekje voor ons gevonden aan de kade van Quesnoy sur Deulle.


Zaterdag hebben Audrey, Dirk en ik ons goed afgekoeld door een wandelingetje ’s avonds laat. We kregen er een gratis stortbui bij, wat tot heerlijke verkoeling leidde. Beter dan bij Frans , Sjoerd en Anouk die gezamenlijk bezig waren om alle ramen en luiken te sluiten en daardoor lekker liepen te zweten.

Gisterenavond zijn de meeste gasten vertrokken en veilig in Dordrecht en Zwijndrecht aan gekomen. Mooi op tijd om de voetbal wedstrijd te zien. ( waar ze niet blij van werden )

Vandaag is het stil en werken we de heleboel weer aan kant en Frans is net in zijn beste Frans een vignet wezen kopen. Die Belgen en vooral de Fransen weten je portemonnaie wel te plunderen hoor.

Vriendelijk zijn de Fransen wel. Ze zeggen allemaal gedag en kindjes zwaaien blij. Ik hoop ook iedere keer dat het bij gedag zeggen blijf, want verstaan valt niet mee. Al komen er steeds meer franse woorden boven drijven, dus dank aan het Titus Brandsma College.

 

14 juli Nationale feestdag: herdenking van het begin van de Franse revolutie in 1789.

Vandaag is het feest! Er is defilé en een wielertour. Winkels zijn gesloten, sluizen schutten niet en ook de distilleerderij in Wambrechies is dicht. We willen deze bezoeken en waren daar gisteren, maar is alleen op de woensdag open behalve 14 juli. Jammer .


Optocht 14 juli

We zijn met gevaar voor eigen leven naar Lille gefietst. Er zijn maar weinig Fransen die rekening houden met een fietser, dus heel goed opletten.

Een tip voor eenieder die een stedentrip wil gaan doen: Lille is zeer zeker aan te bevelen. Prachtige architectuur en leuke winkels. Wij hebben geshopt bij Lafayette je weet wel de schoonpapa van Lady Di. ( we waren daar gisteren 13 juli )

Thuis lekker uitrusten op ons terras ,worden we aangesproken door wat mensen. Zo leuk dat we daar liggen en weten we dat er die avond vuurwerk is en de rest begreep ik niet. Volgens Frans werken ze op het gemeente huis. Enfin wij linzen eten ,dat schijnen ze hier veel te doen. Het leek op bruine bonensoep dus best lekker. Komen na ons eten dezelfde mensen nog weer langs met een briefje in het Engels en een fles bier uit Wambrechies. Vertaald staat op het briefje “De gemeente van Quesnoy sur Deule verwelkomen jullie en hopen dat het vuurwerk jullie plezier geeft. Wij vertegenwoordigen de gekozen gemeente”. Fantastisch toch zo’n ontvangst, zoiets maak je niet dagelijks mee. Heerlijk relaxed op ons terras met het gekregen biertje erbij hebben we het vuurwerk bekeken. Volgens ons is echt het hele plaatsje uitgelopen zo druk is het. Wij zitten eerste rang en ons schip wordt bijna net zo bekeken als het vuurwerk. Veel passanten zijn ze duidelijk niet gewend. De jachthaven tegenover ons heeft 2 bootjes liggen en we hebben er verder niemand gezien.

Vanochtend( 14 juli ) naar het defilé gaan kijken. Onze “vrienden “lopen ook mee en komen direct de hand schudden en ons uitnodigen om in het stadhuis iets te komen drinken. De optocht bestaat uit het muziekcorps, wat gemeenteleden en de pompiers ( brandweer ) heel indrukwekkend dus. Op het stadhuis de burgemeester de hand gegeven en hij wist wie we waren en had ons al zien liggen. Met champagne in de hand dus tussen de plaatselijke genodigden. ( lachen )

 Nous avons un problem avec le moteur.

15 juli
Oftewel we hebben een probleem. De motor krijgt geen koelwater. Er zit wat in de buitenboordkraan. Frans aan het sleutelen en er komt een rode clownsneus uit. WAT?? Ja, iedereen heeft toch rode neuzen, dus waarom de motor niet. Verder nog wat plastic ( condooms en tasjes, je wil ook niet weten wat er allemaal langs komt drijven). We hopen maar dat dit geen dagelijks klusje gaat worden. Het leuke van de kraan uit elkaar halen is dat er water in de machinekamer komt. Dompelpomp aan het werk dan maar.

Weer een stukje gevaren, maar Frans is nog niet tevreden. Nog te weinig koelwater, dus vastmaken en weer sleutelen. Weten jullie nou wat echt de boosdoener was? Een stokje die dwars in de pijp zat. Niet eruit te krijgen dat ding. Fantasie aan en oplossingen bedenken. Erop inhakken met een beitel, tegendruk geven door met de dekwas in de pijp te spuiten en nog een keer en nog een keer en ja eindelijk is het stokje verpulverd en eruit.


vuil uit de wierbak

Weer verder varen en vastgemaakt op een heel leuk plekje. Midden in de natuur met wel honderd of meer konijntjes als buren en vogeltjes voor een concert. Dat ze Frans fluiten maakt ons niet uit. We sluiten de dag bij Bauvin.

16 juli

Gisteren weer niet kunnen publiceren. Achter de kranten is het slecht internetten. Vanochtend schoon schip gemaakt en gewassen en geverfd. Na de lunch gaan varen en weer gestopt omdat de wierbak vol zat. Deze keer wel met wier. Vanavond 55 km verder vast gemaakt bij de sluis van Arques. Jaren geleden hebben we in deze contreien gekampeerd. Morgen naar de markt in St Omer.

 

Ik was een beetje dom!

19 juli

Gisterenochtend lekker ontbijtje op. Kom ik binnen en blijkt dat we zonder stroom zitten. SHIT wat nu? We dachten toch echt dat we dat probleem afgesloten hadden. Ik doe wat het beste is en roep Frans. Hij ook niet vrolijk ( was net zijn haar aan het kortwieken ) en zag zo ook niet wat er was. Kasten open , zekeringen zoeken en bekijken en weet ik wat nog meer. Allebei de omvormers werkten niet. Dat wordt Arjan (onze “huiselektricien”) bellen dacht ik. Gelukkig heb ik een handig en slim mannetje getrouwd  en hij ging nog even in de stuurhut kijken.

Nou had ik ‘s ochtends door een spinrag gelopen en dat met de plumeau driftig weggehaald en waarschijnlijk daarmee vanuit de stuurhut de omvormers uitgezet. Oeps, beetje dom van Mieke, maar gelukkig was het probleem wel opgelost toen het knopje weer op on ging. Fijn voor Arjan hoeft hij niet gestoord te worden in zijn zondags rust.

Weer helemaal vrolijk gaan fietsen en groenten en fruit gekocht bij de boeren in het moerasgebied rond St Omer. We weten nu ook hoe de fransen hun zondag doorbrengen. Dat is in de auto naar het bos rijden, parkeren in de berm en stoelen, tafel, koelboxen etc. uitladen en picknicken met de hele familie; een soort bermtoerisme dus. Het is zo druk als in de Kalverstraat. Andere gaan een wedstrijdje kajakpolo spelen. Ja heus een soort waterpolo met kajaks.  ( iets voor jou Jos? )


Groenten

Voor degene die ons via marinetraffic.com volgen, de transponder is uit. Er zijn hier geen walstations die de meldingen doorgeven.

 

Spitsenland.

We zijn nu echt in het spitsenland en degene die er gek op zijn zouden hier moeten wezen (Henk van Aggelen!!). Je ziet ze in allerlei soorten, verlengd, gekoppeld ( pousseur ) , oud, nieuwer, mooi lelijk, etc.

Spitsen

We zijn van Arqeues naar Bethune gevaren. Daar hebben we water geladen, lekker veel en ook de oude watertank vol. We zijn zeker 5 centimeter dieper komen liggen en dat scheelt weer voor de bruggen en tunnels. Natuurlijk moest Frans de wierpot weer leegmaken, het lijkt een dagelijks klusje te worden.

De volgende dag het stadje bekeken en weer verder naar Douai. Hier liggen al veel spitsen en ook weer de stad bekeken. Weer verder naar Arleux waar we een paar dagen blijven liggen. Een leuke omgeving en zondag komt Kirsten. Gezellig!!!

Frans heeft het stuurhutdak leeggehaald, fluitlicht, schijnwerper etc. eraf. Alles goed dicht getapet met ducktape. Gaat het in de nacht flink plenzen en je raad het al, Lekkage! Frans was ’s ochtends toen hij in de roef kwam gelijk wakker. Dweilen . Het had dus langs de betimmering ook in de kastjes gelekt. Er stond gewoon water in de vazen.( Heel normaal, maar niet als ze in de kast staan.) Mieke heeft dus gelijk alle kastjes gesopt. Mooi ook weer eens schoon en opgeruimd.

Ook hebben we op onze fietstocht gerookte knoflook gekocht ( gerookt op turf ) dat is het product van deze streek.

We liggen aan het begin van Canal du Nord . We gaan nu dus echt veel sluizen en tunnels krijgen.


Tunnel.

27 juli

Vandaag hebben we 30 km gevaren, 6 sluizen doorgeschut en een tunnel van bijna 4 ½ km doorgevaren. We zijn vanochtend vertrokken uit Marquion en een ervaring rijker afgemeerd nabij Manancourt. Het is toch ontzettend leuk om dingen mee te maken die nieuw voor je zijn. We hebben er naar uitgekeken om door de tunnel te gaan. Het duurde 45 minuten van ingang tot uitgang van de tunnel. De tunnel was 7 meter breed en wij 5.30 meter dus dat paste mooi. Naast het vaarwater was aan allebei de kanten een loopruimte van ongeveer een meter ( voor noodgevallen ) en in het midden was een verbreding om elkaar te kunnen passeren. Er hingen tl-balken voor licht in de duisternis. Met lichten werd de scheepvaart geregeld. Frans voer ons mooi door de tunnel en Kirsten en ik trachten alles met het fototoestel vast te leggen. (dat is moeilijk in het donker )
tunnel

We waren niet de enige die dit gebeuren vastlegden, want op een jacht voer een filmploeg mee van het Franse toeristenbureau.

Kirsten heeft al als fotograaf gefungeerd bij de sluis ( alle sluizen zijn hetzelfde ) . Eerst vanaf de Talisman en een sluis later is ze afgestapt en heeft vanaf de wal foto’s gemaakt. Dat is mooi, want als we samen zijn lukt dat niet.


Sluis canal du Nord

Nu zijn Frans en Kirsten op de fiets Kirsten’s auto ophalen. 30 km terugfietsen dus. ( heb ik mazzel dat er maar twee fietsen in de auto passen).

Waarschijnlijk krijg ik dit stukje vanavond niet geplaatst, want het internet kan weer eens geen verbinding krijgen. Misschien morgen dan.

28 juli

Het is dus inderdaad niet gelukt gisteren, maar nieuwe dag , nieuwe kansen.

Vandaag is Kirsten na de lunch naar huis vertrokken en zijn wij nog een stukje gaan varen. Ja een stukje, om precies te zijn 12 km, 5 sluizen en dit duurde 4 uur. Gelukkig was het wel weer mooi weer. 27 gr. zon en een lekker briesje. Als we de ene sluis uitkwamen zagen we de andere al liggen. Dat is mooi, want dan kan je niet verdwalen. Een sluis stond dubbel rood, dus Frans vragen wat er aan de hand was. Nou reparatie en hoe lang het ging duren konden ze niet zeggen. Kopje thee dan maar. Net de thee ingeschonken en daar gaat het dubbel rood eraf. Eerst nog een schutting van de andere kant en dan konden wij weer verder. Viel dus allemaal reuze mee. We liggen nu in Peronne.

 

Nachtelijk ondergronds

1 augustus

Lekker gefietst bij Peronne. Heuveltje op en heuveltje af en langs de Somme waar in de eerste wereldoorlog veel gevochten is. We zien dus ook verscheidene oorlogsgraven. Dan wordt je stil als je bedenkt hoeveel mensen er in de oorlogen het leven gegeven hebben.

Van Peronne varen we naar Noyon. We passeren 5 sluizen en weer een tunnel. Deze tunnel is kleiner, hij is een kilometer lang en 5.80 meter breed. In Noyon had ik gelezen; kon je mee met een gids ’s avonds na 22.00 uur voor een rondwandeling langs souterrains . We zijn onder de kathedraal geweest, het hotel en een woonhuis. Heel indrukwekkend, we waren in de oude stadsmuur van de eerste eeuw. Die muur was 8 meter breed en de ruimte waar we in waren was 5 meter breed. Gigantische stenen werden er gebruikt ( verboden bij de ARBO wet ) en dan te bedenken dat er geen hydraulische kranen of hoogwerkers waren. Dan natuurlijk hoge gewelven( 5 meter ) en trappen etc. Om precies twaalf uur stapten we terug aan boord binnen. Assepoester was op tijd terug.

Vandaag ging de reis richting Compiëgne. Dit keer samen met Elske en Jochem die gisteren gekomen zijn. Onderweg zagen we een vos op zijn gemak tussen de koeien doorwandelen. De koeien reageerden niet. ( “we zijn toch geen kippen” dachten ze vast ).  Terwijl  wij wandelden door de mooie stad  hebben Elske en Jochem de auto opgehaald.

 

We blijven genieten!!!!!!!!

4 augustus

In Compiëgne fietsen we door de bossen naar kasteel Pierrefonds. Het is echt fantastisch! Zo’n mooi kasteel hebben we nog nooit gezien. Echt zoals je als kind denkt met kantelen, gangen, grote zalen en gigantische schouwen. Je kan er zomaar verdwalen en we vragen ons dan ook af of Napoleon ( die woonde hier ) een plattegrond of gps bij zich had. Het is ook uitstekend geschikt voor films of series ( Merlijn de tovenaar is er ook opgenomen ). Onderweg hadden we al koffie gedronken in een pittoresk dorpje , ook hier had de tijd stilgestaan.  Mooi weer om zo’n uitstapje te maken was het ook alweer. Al met al een dag met een randje.


Pierrefonds

Dinsdag varen we over de Oise naar Pont St. Maxence waar we een boswandeling maken met hindernissen. Om te beginnen moet je de Abdij gezien hebben, jammer alleen dat hij dicht is. Mieke d’r slipper heeft duidelijk geen zin in zo’n tocht en begeeft het. Terug naar boord en andere slippers aan gedaan. Nou is het zo moeder zo dochter en goed en wel over de helft van de wandeling breekt het bandje van Elske’s schoen. Een beetje repareren en gelukkig kon ze de tocht afmaken. Er liggen dus twee paar schoenen in de vuilniszak. ( haha ) .

Vandaag is het tijd om schoonschip te maken en Frans gaat de generator verversen, Elske en Jochem buiten boenen en ik binnen aan de slag. Het regent een beetje, maar het wordt weer droog en we varen verder. We meren af in Isle Adam.

 

PARIJS!!!!!!!!!!!

6 augustus

Donderdag hebben we de Seine bereikt. We zijn die dag tot halverwege Parijs gevaren.( Bougival aan l’ Isle Chaussée )  Je denkt de Seine we zijn er, maar niets is minder waar. Tot Parijs stad is het nog 70 km als je Oise uitkomt. Maar vandaag is het dan toch zover en varen we Parijs via de westkant binnen. We hebben al even de Eiffeltoren zien schemeren, maar er zijn zoveel bochten dat het nog even duurt voordat we er echt dichtbij zijn. Hiep hiep hoera we zien een plekje !!!!! Even een touwtje om de toren en we liggen vast.


vastmaken


ligplaats Parijs

Nou ja zo zou het bijna kunnen zijn, maar we liggen er toch verrekte dichtbij. Natuurlijk gaan we gelijk passagieren en we willen vanaf de Eiffeltoren een foto maken van ons Talismannetje. Helaas staat er een gigantische rij mensen die dit ook willen, dus misschien straks. We lopen er tenslotte zo even naar toe. Een lekker drankje en het avondeten op ons eigen terras met zicht op de bekende toren is ook erg leuk. In ieder geval zijn we al bij de Arc de Triomphe, Hôtel des Invalides, de Champs Elyees en pont de Alexandre geweest. Vanavond nog even in het donker naar verlicht Parijs kijken.

Zondag komen Sjoerd en Anouk en dan kunnen ze ook nog even rond kijken.

 

Op de fiets door Parijs

10 augustus

We zijn zaterdag naar de Eiffeltoren gelopen, maar ’s ochtends om negen uur staat er al een rij zo groot, dat wil je niet weten. Aan boord koffie gedronken en op de fiets gestapt. Spannend fietsen midden door Parijs. Over het plein bij de Arc de Triomphe en naar de Sacré–Coeur, Montmartre en het Louvre en natuurlijk de Notre Dame en nog veel meer. We beginnen ons al aardig thuis te voelen op de fiets daar. ’s Avonds hebben  Elske en Jochem ons mee uit eten genomen en dat was reuze gezellig.


Fietsen in Parijs

Zondag was de dag van de wissel. Elske en Jochem hebben we om 11 uur naar de metro gebracht en op de terugweg de markt bezocht en groenten, fruit en kaas gekocht. Aan boord wassen en bedden opmaken en om 3 uur kwamen Sjoerd en Anouk aanlopen. Na het avondeten weer gewandeld. ( We krijgen echte wandelkuiten. )

Maandag zijn Sjoerd en Anouk samen op de fiets gestapt en zijn Frans en ik naar het scheepvaartmuseum gegaan. Na de lunch zijn we met zijn vieren op de fiets weggegaan en hebben Sjoerd en Anouk ons meegenomen op de thee in de moskee. We hebben gewandeld op Ile St Louis en hebben daar onder andere heel lekker ijs op. Het Jardin de Plantes was ook erg leuk en Sjoerd werd verliefd ! ( op de Petit Panda  )

De avond is een echte topper geworden!!!!!!!! We hebben Parijs bij nacht gedaan. Om half tien zijn we gaan varen en om half twaalf meerden we weer af. Hoe ik dit moet vertellen weet ik eigenlijk niet. Het was gewoon fantastisch, sprookjesachtig en en en.


Parijs bij nacht

Vanochtend los gemaakt en Parijs bij daglicht als afscheidsgroet bekeken. Na de Notre Dame was het al snel gewoon een grote stad.


Pont Alexandre

Inmiddels hebben we natuurlijk weer wat sluizen gedaan en zijn we bij Ecluse d’Evry afgemeerd. Morgen weer verder ,want de stad is hier niet zo leuk, al liggen we wel lekker in het groen en rustig.

O ja wat ik nog steeds vergeet te vertellen is dat we hele dorpjes met Clochards hebben gezien. De een bezit een winkelwagentje , een ander een stoel, of een tent, of zelfs een houten krot met tafel en matras. Gezellig onder het viaduct.

Gisteren helaas weer geen internetverbinding, dus vandaag woensdag, het verhaal maar on-line gezet. Inmiddels liggen we in Melun, dat is ook een heel oud stadje, met ook een eiland in de Seine met een kerk erop, hetzelfde als Parijs, maar dan kleiner.

 

St-Mammès

14 Augustus

Vanuit Melun zijn we naar een paleis gefietst. Het heet Vaux Le Vicomte en was van Nicolas Fouquet een minister van financiën bij Lodewijk de 14e . Lodewijk werd jaloers op het paleis en heeft Nicolas gevangen genomen en zelf Versailles laten bouwen met dezelfde architecten en op dezelfde wijze.


Vaux le Vicomte

Een duurdere kopie dus. Waar jaloezie al niet toe kan leiden. Het was in elk geval mooi om te zien en we hebben ook heerlijk in de tuinen gewandeld. Hierna zijn we doorgevaren tot ecluse Le Roi waar we ook weer hebben gefietst.

Het gaat alweer verder naar St Mammès en daar kwamen we bij een wandelingetje een pruimenboom tegen op openbare grond en die boom liet pruimpjes vallen. Naar boord gegaan voor een tas en 3 ½ kg fruit geraapt. Dat geeft ongeveer 6 kg jam mmmmm lekker.

Trouwens nog een Aktie hier! Toen we hier aan kwamen varen was het erg druk, veel spitsen (Jochem zou zeggen het is spitsuur ) er is ook een jachtenplek, maar die heeft vingerpiertjes van 12 meter dus niks voor een Talisman. Dan maar aan de kade al is hij met schuinen kant. Heel vriendelijk kwamen er een paar Fransen helpen om touwen aan te pakken en hun wijze raad te spuien. Jammer voor de Fransen maken we toch op onze eigen manier vast, maar lief is het wel.

Later wil er een Pousseur bij ons langszij, maar dat vinden we niet zo’n succes , dus maken we los om bij hem langszij te gaan. Om een lang verhaal kort te maken het eindigt op dezelfde plek alleen met de touwen aan de pousseur vast. Hij lag nl te diep om tegen de kant te kunnen. Tijdens het hierboven genoemde wandelingetje komt er nog een duwboot met zandbak opzij Sjoerd krijgt een scheldpartij over zich heen , want pleziervaart hoort op de jachtenplek. Hij kon de man niet aan het verstand brengen dat dat niet past. We moeten maar weg, het is druk en hij moet ergens liggen. Inmiddels zijn wij er ook weer en Frans verteld dat wij ook ergens moeten liggen en dat het voor ons ook druk is. Gelukkig spreekt de buurvrouw Vlaams en Frans dus kan ze tolken en puntje bij paaltje liggen we vast met zijn allen en zegt de man met een grote glimlach gedag en een fijne avond. Jaja.


Moret sur Loing

Bij dit